Köfteli Şehriye Çorbası

Köfteli Şehriye Çorbası Kullanılan Malzemeler
*     10 Adet Kestane
*     1 Çay Bardağı Arpa Şehriye
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     1 Su Bardağı Domates Suyu
*     5 Su Bardağı Sıcak Su
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     Tuz

Köfteli Şehriye Çorbasının Köftesi İçin:
*     200 G Kıyma
*     1 Yemek Kaşığı Kırık Pirinç
*     1 Çay Kaşığı Kimyon
*     Yarım Çay Kaşığı Tuz
*     Yarım Çay Kaşığı Karbonat
*     5-6 Kültür Mantarı

Köfteli Şehriye Çorbası Hazırlanış Tarifi

Köftesi için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.
İyice yoğurup fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
Kestanelerin kabuklarını sivri uçlu bir bıçak yardımı ile çizin.
Tavanın üzerine alıp orta ateşte kabukları açılana kadar pişirin.
Domates suyu ile sıcak suyu tencereye alın.
10 dakika kaynatın.
2 Daha sonra tereyağını, 4’e böldüğünüz kestaneleri ve arpa şehriyeleri ilave edin.
10 dakika sonra hazırladığınız köfteleri, ince dilimlenmiş mantarları, tuzu ve karabiberi ilave edin.
10 dakika daha pişirin.
Sıcak servis yapın.

Kestanenin Kısa Tarihçesi Nedir?

Bir kestane türü olan ve hem lezzeti hem de az da olsa zehirli olması nedeniyle yenmeyen at kestanesine bu adın neden verildiğini biliyor musunuz? Bu kestane türü 16 . yüzyıldan beri hasta atların tedavisinde kullanıldığı için bu adı almış. Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu’da değil. Yunan Yarımadası’ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren. Ayrıca kestane Avrupa’ya da ilk kez bu kentten gitmiş. İran’da çok daha önceden beri soyluların gözdesi olan kestanenin bu kadar yaygınlaşmasını sağlayan ise Romalılar olmuş.

Çünkü Romalılar egemenlikleri altındaki topraklara ceviz ve kestane ağaçları dikmeyi ihmal etmemişler. Kestaneden bahsedip de ne yazık ki kestane ağaçlarının giderek azalmasına yol açan, mürekkep hastalığından ve kestane dal kanserinden bahsetmemek olmaz. Ağacın köklerinin çürümesine neden olan mürekkep hastalığı da dal kanseri de kestane ağaçlarının geleceğini tehdit etmekte. Özellikle dal kanseri nedeniyle Bursa’da kestane üretimi son otuz yıl içinde ciddi oranlarda düşmüştür. “Bu bölüm Sn. Sahrap Soysal’ın yazısından alınmıştır.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk mutfağından Kalacoş Tarifi

Kilis Tava - Kilis

Keşkek Tarifi