Beypazarı Dolması Tarifi

Beypazarı yemeklerinin orta direği olan Beypazarı dolması’nın lezzetinin sırrı parmak kalınlığında, damarsız ve ince kara üzüm yapraklarıyla sarılan özel dolma içinde gizlidir.

Beypazarı Dolması Tarifi (Ankara/Beypazarı)

Malzemesi:


- Kıyma, soğan,
- kuyruk yağı,
- maydanoz,
- dereotu,
- pirinç,
- limon ve arzuya göre katılan baharatlar.

Yapılışı:

Yukarıda sıralanan malzemelerle dolmanın içi hazırlanır. Yaprağa sarılır. Beypazarı dolması yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ise; ince ve gevşek sarılması veya üzerine pişerken de sıvı yağ dökülmesidir.

Beypazarı yemeklerinin orta direği olan Beypazarı dolması’nın lezzetinin sırrı parmak kalınlığında, damarsız ve ince kara üzüm yapraklarıyla sarılan özel dolma içinde gizlidir.

Mustafa Cankara yazdığı halk şiirinde Beypazarı dolmasını överek onun Beypazarı için imgeselliğini vurgular:

Bir çilingir sofrasında
Üç diş acılı mumbar yanında
Bir sahanda incecik dolmalar

Ayaş’tan bi daha geri dönmeyeyim gali diye Dolmanın suyunu da başına diktin mi?

Misafirperverliği, yöresel konuşma özellikleri, evleri, sokakları, yöresel yemekleri ile Beypazarı dışarıdan gelen herkesin dikkatini çekmektedir.

Yöresel yemek yapan tüm restoran ve lokantalarında Beypazarı dolmasına rastlamak mümkündür.

Ayrıca yörede gerçekleştirilen festivaller- le, yarışmalarla da yerli ve yabancı turiste tanıtılmakta böylece yayılma alanı her geçen yıl genişlemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk mutfağından Kalacoş Tarifi

Kilis Tava - Kilis

Keşkek Tarifi